Materiał sponsorowany
Zbliżają się wiosenne dni, a wraz z nimi jedno z najważniejszych świąt – Wielkanoc. To czas, kiedy chętnie malujemy pisanki, przygotowujemy wielkanocne kosze pełne pyszności i cieszymy się z bliskości rodziny i przyjaciół. Wielkanoc to również czas, gdy wręczamy sobie wielkanocne prezenty i pieczenia aromatycznych ciast. Jest to więc ostatni moment, aby ułożyć świąteczne menu, którym ugościmy naszych bliskich. Jeżeli na liście gości znajdą się weganie, może stanowić to dla nas wyzwanie, gdyż w tradycyjnych potrawach wielkanocnych znajduje się zarówno sporo mięsa, jak i produktów odzwierzęcych – dotyczy to także deserów. Poszukujesz inspiracji do jego przygotowania? Ten artykuł może okazać się dla Ciebie przydatny.
Wegańskie ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe to deser, który będzie smakował każdemu łasuchowi! Aby je upiec musisz przygotować:
– 200g mąki,
– 250g jogurtu roślinnego,
– 300g marchewki,
– 1/2 limonki,
– 75 ml oleju,
– 100g orzechów laskowych,
– 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
– 1 łyżeczkę cynamonu,
– 100g brązowego cukru lub jego zamiennika,
– 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
– Formę do pieczenia.
Sposób przygotowania:
1. Marchew umyj i zetrzyj na tarce.
2. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj do nich składniki mokre: olej, jogurt i sok z limonki, startą marchew. Całość dobrze wymieszaj – aż do uzyskania jednolitej masy.
3. Formę do pieczenia nasmaruj olejem. Umieść w niej ciasto. Piecz je przez 60 minut w temperaturze 180°C.
Wegańskie ciasteczka czekoladowe
Okrągłe, kruche ciasteczka z kawałkami czekolady uwielbia chyba każdy. Aby je upiec musisz przygotować:
– 200g wegańskiej margaryny,
– 250g mąki,
– 125g brązowego cukru,
– 100g cukru pudru,
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 200g wegańskich wiórków z ciemnej czekolady,
– 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego,
– szczyptę soli,
– 1 łyżeczkę sody oczyszczonej,
– 1 łyżkę napoju roślinnego,
– Blachę do pieczenia.
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce umieść margarynę, cukier i ekstrakt waniliowy, a następnie dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz mąką. Mieszaj wszystko aż do momentu, gdy otrzymasz gładką masę.
2. Do masy dodaj napój roślinny oraz wiórki czekoladowe, a następnie całość zamieszaj.
3. Za pomocą dużej łyżki, na blaszce do pieczenia z powstałej masy uformuj ciasteczka. Pomiędzy nimi zachowaj spory odstęp, aby ciasto nie rozlało się podczas pieczenia.
4. Ciasteczka piecz przez około 10 minut w temperaturze 180°C.
Zdrowe wegańskie brownie
Brownie to jedno z najpopularniejszych, a zarazem najbardziej lubionych ciast. Aby przygotować je w wersji wege musisz mieć:
– 1 puszkę czarnej fasoli,
– 3/4 filiżanki płatków owsianych,
– 1/2 filiżanki niesłodzonego kakao,
– 1 filiżankę syropu daktylowego,
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
– 1 łyżka proszku do pieczenia,
– Kawałki półsłodkiej czekolady wegańskiej (według uznania),
– Tortownicę.
Sposób przygotowania:
1. W robocie kuchennym wymieszaj fasolę, kakao i syrop daktylowy. Wyrabiaj wszystko aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj płatki owsiane, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia – całość dokładnie wymieszaj.
2. W tortownicy rozprowadź powstałe ciasto. Posyp je kawałkami czekolady.
3. Ciasto piecz przez 35 minut w temperaturze 175°C.
Smacznego!