Koper włoski. Zdrowotne korzyści i przeciwwskazania.

koper włoski - właściwości zdrowotne

Większość ludzi zwraca się do cudów chemii, gdy czują się źle lub chcą poprawić jakiś aspekt swojego ciała, którego nie akceptują. Leki, kosmetyki, suplementy diety i długa lista pigułek i tabletek znajduje się w szafkach każdego domu, aby pomóc Ci wyglądać dobrze zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, ale prawda jest taka, że w naturze istnieją również setki produktów, które mogą mieć tak samo pozytywne efekty, jak inne wyprodukowane w laboratorium.

Powrót do natury.

Chociaż nie powinniśmy być chemofobami i bać się wszystkiego, co zostało wymyślone przez człowieka, nie powinniśmy zapominać, że Matka Natura może zaoferować znacznie więcej, niż niektórzy sobie wyobrażają, a większość leków i kosmetyków powstaje ze związków będących częścią naturalnego środowiska. Na przykład główny składnik aspiryny, kwas acetylosalicylowy, pochodzi z kory wierzby, a taksol, jeden z najskuteczniejszych środków chemioterapeutycznych, pochodzi z odmiany cisa pospolitego, gatunku drzewa powszechnie występującego w Europie.

Lista może trwać i trwać, do tego stopnia, że nawet roślina rosnąca w Twoim ogrodzie może zaoferować Ci ten bardzo potrzebny środek, taki jak koper włoski, zioło, które było używane w setkach przepisów od lat i oferuje szeroki zakres pozytywnych skutków dla ludzkiego ciała. Ponadto jest to warzywo, które bez problemu można znaleźć w każdym supermarkecie, a jego cena jest całkiem przystępna, więc jeśli jeszcze nie włączyłeś kopru włoskiego do swojej diety, nie zastanawiaj się dwa razy i zacznij korzystać ze wszystkich jego zalet, nie pożałujesz!


Koper włoski: korzyści dla zdrowia.

Dzięki swoim licznym właściwościom duża część specjalistów zaliczyła koper włoski do roślin leczniczych. Od tysięcy lat ta roślina o zielonkawych łodygach była wykorzystywana do leczenia dolegliwości od przekrwienia i bólu gardła po zapalenie żołądka i ukąszenia owadów. Do jej głównych czynników należy witamina C, która zwalcza działanie szkodliwych wolnych rodników, powodujących starzenie się organizmu, a nawet niektóre rodzaje nowotworów. W rzeczywistości koper włoski zawiera duże ilości anetolu, substancji, która zapobiega powstawaniu nowotworów i zmianom w DNA.


Koper włoski jest również wielkim sprzymierzeńcem układu pokarmowego, a jego regularne spożywanie pomoże w jego prawidłowym funkcjonowaniu: zapobiega i leczy kolki, zwalcza gazy, bóle brzuszka, a nawet nieświeży oddech. Jakby tego wszystkiego było mało, wykazano, że warzywo to działa na organizm moczopędnie, utrudniając tym samym szkodliwe zatrzymywanie płynów, które może prowadzić do obrzęków, zmęczenia, a nawet przyrostu wagi.


Koper włoski można włączyć jako składnik niektórych gulaszów i zapiekanek, ale po wysuszeniu resztek można go również spożywać jako przyprawę lub napar. Nasiona kopru włoskiego tworzą również doskonały dressing do sałatek, ciast czy deserów, wykorzystując je w podobny sposób jak sezam.

Koper włoski: przeciwwskazania.


Tak jak w przypadku prawie wszystkiego w życiu, klucz do przyjmowania kopru włoskiego w celu poprawy zdrowia leży w znalezieniu równowagi i nienadmiernej konsumpcji, ponieważ zbyt duża ilość tego zioła może prowadzić do dyskomfortu lub komplikacji. O ile sam koper włoski nie stanowi generalnie zagrożenia dla ludzi, to czysty olejek pozyskiwany z rośliny może być niebezpieczny, gdy jest spożywany w dużych dawkach. Na początek przedawkowanie tego eliksiru powoduje senność, zawroty głowy, bóle głowy, a nawet drgawki, dlatego nie jest on zalecany dla kobiet w ciąży, a przed włączeniem go do diety zawsze warto skonsultować się z ekspertem.

Uwaga! Informacje zawarte w treści artykułu mają charakter wyłącznie informacyjny i nie powinny być stosowane do podejmowania prób samodzielnej diagnozy lub leczenia. Jeśli niepokoi Cię stan Twojego zdrowia, udaj się jak najszybciej do lekarza, który zleci odpowiednie badania i wskaże właściwe metody leczenia.