Dużym pytaniem dla osób, które nie stosują diety wegetariańskiej jest to, czy faktycznie może ona prowadzić do braku składników odżywczych i minerałów w organizmie. Odpowiedź specjalistów od spraw żywienie jest następująca: tak, jeśli dieta jest mądrze zaplanowana. A ponadto może ona przyczynić się do zapobiegania niektórym chorobom. Oto przykłady zdrowotnych zalet takiej diety.
Niskie spożycie tłuszczów nasyconych.
Produkty zwierzęce zapewniają wysokie spożycie tłuszczów, a konkretnie cholesterolu, więc wyeliminowanie tych pokarmów oznacza wycięcie tego źródła cholesterolu, a tym samym pomaga w zdrowiu układu sercowo-naczyniowego.
Zapobiega otyłości.
Sól, tłuszcz i kaloryczność mięsa, zwłaszcza czerwonego, zwiększa nadwagę. Stosowanie diety opartej na warzywach i produktach roślinnych nie tylko dostarcza wielu składników odżywczych, ale także pomaga zapobiegać otyłości.
Więcej błonnika.
Warzywa są źródłem błonnika par excellence, podobnie jak nasiona roślin strączkowych i pełnoziarniste produkty zbożowe. Pokarmy te nie tylko pomagają regulować pracę jelit, ale także zapobiegają niektórym rodzajom raka, takim jak rak okrężnicy i prostaty.
Podsumowane.
To niektóre z korzyści płynących z przestrzegania diety wegetariańskiej, ale jak w przypadku każdego ograniczenia dietetycznego, istnieją również zagrożenia. Stosowanie tej diety bez dokładnej kontroli może doprowadzić do braku kwasów tłuszczowych takich jak Omega 3 i 6, które znajdują się głównie w tłustych rybach, a także do braku witaminy B12, chyba najtrudniejszej do uzyskania w sposób naturalny bez produktów mięsnych, dlatego najlepiej sięgnąć po suplementy diety. Z tych wszystkich powodów można powiedzieć, że dieta wegetariańska jest zdrowa i bezpieczna, o ile jest prowadzona odpowiedzialnie i z rozwagą, zastępując pokarmy zwierzęce pokarmami roślinnymi, które są najbardziej korzystne dla organizmu.