Każdy z nas ma gazy, ale problem pojawia się wtedy, gdy posiadane przez nas wzdęcia, które na ogół powstają naturalnie podczas trawienia, stają się dokuczliwe i sprawiają nam problemy, ponieważ nie potrafimy nad nimi zapanować i często się powtarzają.
Jeśli tak jest w Twoim przypadku i chcesz wiedzieć, co możesz zrobić, aby go zmniejszyć, pierwszą rzeczą, którą radzimy zrobić, jest kontrola diety i ćwiczeń. Oprócz tego, że pomaga nam to wyglądać lepiej fizycznie, to również usprawnia trawienie pokarmów.
Co powoduje gazy?
Istnieją dwa główne powody, dla których w naszych jelitach tworzą się gazy. Pierwsza z nich to aerofagia, która polega na połykaniu powietrza, występuje podczas mówienia, picia napojów gazowanych, żucia gumy, palenia papierosów itp. Drugi powód to rozkład bakterii zawartych w niektórych pokarmach.
Istnieją pewne pokarmy, które częściej powodują powstawanie gazu w naszych jelitach, m.in. fasola, ciecierzyca, jabłka, napoje gazowane. Jeśli chcesz zmniejszyć powstawanie tych gazów, możesz spróbować wziąć kilka z tych pokarmów, które pomagają je zmniejszyć, a nie generować.
Imbir.
Jeśli weźmiesz świeży imbir lub suchy sproszkowany imbir na początku każdego posiłku, możesz stymulować funkcje trawienne trzustki, co może pomóc w deflacji, jeśli jesz jakiekolwiek jedzenie, które jest bardziej prawdopodobne, aby produkować gaz.
Rośliny karminatywne.
Z tych roślin, takich jak anyż, koper włoski, kminek czy kolendra, można zrobić niektóre strączkowe bardziej strawne, jeśli ugotujemy je z tymi ziołami. Można je również przyjmować w postaci naparów lub żuć przed, lub po dużych posiłkach.
Kwasowość anyżu powoduje, że ślinimy się w dużych ilościach, co pomaga nam łatwiej trawić węglowodany, gdyż ślina zawiera enzymy sprzyjające trawieniu białek. Zażywanie małego kawałka dziennie może nam bardzo pomóc w łagodzeniu gazów.
Dynia.
Jest to jeden z najczęściej stosowanych artykułów spożywczych w celu wyeliminowania gazu. Jak każde inne warzywo, przed spożyciem należy je ugotować, aby było bardziej strawne. Jej skład to 90% wody, posiada błonnik i potas, dzięki czemu pomaga uniknąć retencji płynów, co łagodzi objawy zapalenia błony śluzowej żołądka, zaparć czy pasożytów jelitowych, wśród innych problemów układu pokarmowego. Pomaga również utrzymać lub obniżyć poziom złego cholesterolu oraz dba o nasz układ odpornościowy i nerwowy.
Papaja.
Ze wszystkich owoców, tym, który najbardziej pomaga w redukcji gazów, jest papaja. Ten owoc, oprócz tego, że jest bardzo smaczny, pomaga stymulować ruchy jelitowe dzięki dużej zawartości błonnika. Ponadto karma ta pomaga wyeliminować pasożyty jelitowe, poprawia przepływ krwi i zawiera duże ilości witaminy C i E, a także beta-karotenu.
Cytryna.
Picie soku z cytryny przed i po każdym posiłku może pomóc zapobiec powstawaniu gazu jelitowego. Jego skład oparty na witaminie C pomaga nam również wzmocnić nasze kości i dobre zdrowie naszej skóry, pomagając w gojeniu się ran. Jeśli chodzi o układ pokarmowy, cytryna jest naturalnym środkiem oczyszczającym, który pomaga rozładować żołądek, więc włączenie tego pokarmu do naszej diety w postaci przyprawy lub soku sprawi, że nie będziemy mieli problemów z gazami.
Jogurt.
Zwykły jogurt składa się z bakterii prebiotycznych, które rezydują w przewodzie jelitowym, co pomaga naszemu organizmowi w prawidłowym trawieniu i łagodzi stany zapalne wywołane przez inne pokarmy i napoje.
Prawdą jest, że u niektórych osób nietolerancja laktozy może powodować gazy. Jeśli tak jest w Twoim przypadku, lekarze radzą zastąpić jogurt kefirem, ponieważ ten rodzaj jogurtu zawiera minimalną ilość laktozy i taką samą liczbę bakterii prebiotycznych. Jogurt pobudza również trawienie pokarmów i zapobiega namnażaniu się bakterii chorobotwórczych.
Węgiel aktywny.
Jeśli żaden z tych pokarmów nie działa dla Ciebie i próbowałeś już wszystkiego, próbując poprawić swoją dietę i ćwiczenia, jednym z rozwiązań może być przyjęcie suplementu węgla drzewnego przed każdym posiłkiem. Suplement ten zapobiega powstawaniu gazów poprzez pochłanianie powietrza w jelitach, które powoduje wzdęcia.