olej kokosowy

Olej kokosowy i jego wszechstronne zastosowanie

Obłędnie pachnie, jest niedrogi, powszechnie dostępny, w pełni naturalny i… jadalny. Znajduje zastosowanie w pielęgnacji, włosów, twarzy, ciała, stóp, paznokci. O jakim superkosmetyku mowa? Oczywiście o oleju kokosowym!

Tę drogocenną substancję, pozyskiwaną z miąższu owoców palmy kokosowej, doceniają kobiety na całym świecie. Z oleju kokosowego od wieków korzystały mieszkanki Afryki. W Europie i Stanach Zjednoczonych moda na jego stosowanie pojawiła się stosunkowo niedawno, jednak szybko zdobyła ogromną rzeszę fanek. Jakie zastosowanie znajduje olej kokosowy w kosmetyce?

olej-kokosowy1Naturalna odżywka do włosów

Olej kokosowy rewelacyjnie sprawdza się w zabiegach olejowania włosów. Jak go używać? Płynny olej należy nałożyć na suche włosy i skórę skalpu, a następnie zawinąć głowę w ręcznik. Po kilku godzinach (60 minut to absolutne minimum!) włosy myjemy szamponem i nakładamy ulubioną odżywkę. Efekt? Nawilżone, lśniące, elastyczne i łatwe w rozczesywaniu kosmyki.

Oleju kokosowego można używać również jako serum na zniszczone i suche końcówki. W tym wypadku, po umyciu włosów, niewielką ilość oleju należy wsmarować w wilgotne końcówki, a następnie ułożyć tak, jak zwykle. Po tym zabiegu włosy staną się bardziej zdyscyplinowane i gładkie.

korzyści olej kokosowyUkojenie dla cery

Tłusta formuła oleju z kokosa doskonale sprawdza się w codziennym demakijażu – bez problemu usuwa on wszystkie, nawet wodoodporne kosmetyki. Wystarczy nałożyć na twarz odrobinę płynnego oleju i wmasować kolistymi ruchami w cerę, a następnie spłukać wodą. Do demakijażu oczu można użyć również płatków kosmetycznych zamoczonych w oleju. Należy jednak uważać, aby produkt nie dostał się do oczu, gdyż może wywołać podrażnienie.

Oleju kokosowego można z powodzeniem używać również jako zamiennika kremu na noc. Jego antybakteryjne i nawilżające właściwości ukoją i odżywią cerę.

To tylko kilka kosmetycznych możliwości, jakie oferuje nam olej kokosowy. Aby przekonać się o pełni jego niezwykłych właściwości, warto już dzisiaj wprowadzić go do swojej kosmetyczki.

 

You might also like

LEAVE A COMMENT